Fiecare brand are istoria lui şi fiecare siglă îşi are originea ei. Aşa cum e normal şi probabil vă închipuiaţi, toate mărcile de automobile au în spate o poveste; siglele poartă şi ele o adevărată istorie a simbolurilor..

Alfa Romeo – Crucea roşie şi şarpele
Crucea roşie şi şarpele care decorează sigla Alfa Romeo reprezintă emblema oraşului de reşedinţa a mărcii – Milano.
Crucea aminteşte de Cruciade, iar figurina care este mâncată de şarpe reprezintă un sarazin.

Audi – 4 inele = 4 companii
Cele patru inele care alcătuiesc sigla Audi reprezintă cele patru companii din consorţiul Auto-Union din 1932. Acestea erau DKW, Horch, Wanderer şi Audi.
După război, numele Audi (care în latină înseamnă „a auzi”) a dispărut, însă în 1965 şi-a făcut din nou apariţia, folosind ca logo cele patru inele. Numele Audi este totodată varianta latinizată a lui Horch, care în germană înseamnă tot „a auzi”.

BMW – Elice de avion
Medalionul BMW reprezintă o elice de avion în mişcare, albastrul semnificând cerul.
Aceasta deoarece BMW (Bayerische Motoren Werke – Uzinele de motoare din Bavaria) a construit motoare pentru avioanele militare germane în Al Doilea Război Mondial.

Citroen – “Dinţii” de pe roţi
Simbolul ales de Andre Citroen pentru automobilele sale provine de la activitatea de început a acestuia în industria auto.
Citroen a început prin a construi roţi de transmisie, cele două V-uri răsturnate reprezentând “dinţii” de pe roţile respective.

Ferrari – Căluţul cabrat
Căluţul cabrat purtat astăzi de maşinile Ferrari a fost la început emblema unui faimos pilot italian de avioane din Primul Război Mondial, Francesco Baracca, decedat în misiune.
Părinţii acestuia l-au convins pe Enzo Ferrari să adopte pe maşinile sale de curse simbolul fiului lor.

Ford
Harold Wills, mâna dreaptă a lui Henry Ford, câştigase bani în tinereţe tipărind cărţi de vizită, iar când Henry se afla în căutarea unui logo pentru marca lui de automobile în 1903, Wills s-a pus pe treabă.
Tipul de literă de pe sigla Ford este acelaşi folosit de Wills pe cărţile de vizită.
Ovalul a apărut în 1912, iar fondul albastru în 1927, odată cu lansarea noului Model A.

Lamborghini
Logo-ul Lamborghini este simplu de descifrat: este vorba de un taur dezlănţuit. Ferruccio Lamborghini iubea coridele. Acest lucru reiese nu numai din logo, ci şi din numele purtate de automobilele Lamborghini de-a lungul timpului. Aproape toate au purtat numele unor tauri celebri sau ale unor rase nobile de tauri.

Lotus
Literele îngemănate din partea de sus a siglei sunt iniţialele fondatorului Lotus, Anthony Colin Bruce Chapman. Nu se ştie de ce a ales numele Lotus pentru compania sa.
Fondul verde este celebra nuanţă British Racing Green, purtată de maşinile de curse britanice, iar fondul galben simbolizează zilele însorite pe care Chapman le dorea pentru compania sa.

Maserati
La fel ca în cazul Alfa Romeo, sigla Maserati reprezintă oraşul de reşedinţă al mărcii.
Tridentul este simbolul tradiţional al oraşului Bologna, locul unde se construiau înainte automobilele Maserati.

Mazda
Logo-ul Mazda a fost realizat de Rei Yoshimara, un renumit creator de imagine pentru corporaţii, V-ul reprezentând o pereche de aripi întinse.
Pentru Mazda, acestea simbolizează “creativitatea, simţul misiunii, delicateţea şi flexibilitatea caracteristice mărcii”.

Mercedes-Benz
Steaua în trei colţuri reprezintă dominaţia Mercedes-Benz asupra uscatului, mării şi aerului.
A apărut pentru prima dată în 1909 pe un Daimler, în 1926 fiind adăugată cununa de lauri pentru a marca unirea cu Benz.
Sigla actuală, steaua într-un cerc, a fost folosită prima dată în 1937.

Mitsubishi
Cele trei diamante (sau trei romburi) ale siglei Mitsubishi reprezintă elicea unui vapor, amintind de activitatea de început a constructorului nipon.

Peugeot
Leul de pe sigla Peugeot provine de la emblema oraşului Belfort, loc unde a fost construit unul dintre primele modele Peugeot.
Autorul emblemei oraşului, Bartholdi, este unul şi acelaşi cu sculptorul care a realizat Statuia Libertăţii din New York.

Porsche
Emblema Porsche este în mare parte identică cu cea a oraşului Stuttgart, construit pe locul unei ferme de armăsari – de unde şi calul de pe siglă.
Coarnele de cerb şi dungile roşii-negre provin de la steagul Regatului Wurtemberg (actualmente landul Baden-Wurtemberg).

Renault
Rombul Renault a fost la început doar o emblemă amplasată pe capotă.
În spatele ei se află claxonul, iar din 1922 centrul siglei a fost tăiat, pentru a permite sunetului să pătrundă.
A început cu o formă circulară şi a devenit romb în 1924.

Subaru
Subaru a fost prima marcă japoneză care a folosit un nume derivat din limba japoneză.
Se referă la un grup de şase stele din constelaţia Taurus, cunoscute în japoneză şi sub numele de “mutsuraboshi”. Este vorba de Pleiade.

Toyota
Sigla Toyota conţine trei elipse care reprezintă inima clientului, inima produsului şi progresul tehnologic şi oportunităţile nelimitate ale viitorului.
În japoneză, „Toyo” semnifică abundenţă, iar “ta” înseamnă orez. În unele culturi asiatice, cei binecuvântaţi cu o abundenţă de orez sunt binecuvântaţi cu multă bogăţie.

Volkswagen
Povestea siglei Volkswagen este simplă.
Aceasta conţine literele V şi W: „volks” înseamnă “a poporului”, iar “wagen” – “maşina”.

Volvo
Volvo înseamnă “eu merg” în latină, iar cercul mărginit de o săgeată este semnul convenţional pentru fier – bogăţia cea mai cunoscută a Suediei.
Cercul şi săgeata reprezintă scutul şi săgeata lui Marte, la rândul lor simboluri pentru fier.